Klafka 2021

Klafka 2021

Vrijdag 22 oktober startte de oefening KLAFKA die in de regel gehouden wordt in de prachtige Belgische Ardennen. De afkorting KLAFKA staat voor klimmen, afdalen en kanoën; het laatste zat echter dit jaar niet in het programma.
Rond 19:00 uur vertrokken de deelnemers naar het eerste punt in de Ardennen. Hier werden ze gedropt en moesten met bepakking een kleine wandeling maken richting de eerste slaapplek. Dit was een oud fort met diverse verdiepingen en kamers.
‘S morgens werd de patrouille opgepikt door de chauffeurs die op een andere locatie hebben overnacht. Tijdens deze oefening is er weinig tijd om stil te zitten; er worden zoveel mogelijk leuke en spannende activiteiten gedaan.
Bij het volgende punt zijn er klim en afdaalpunten ingericht wat voor een hoop jongere jongens hun eerste keer was met werken op hoogte. Toch heeft het grootste deel van hen onder toezicht van ervaren begeleiding alle spannende onderdelen gedaan.
Na een stevige lunch ging het programma weer verder en stond de deelnemers wederom een kleine dropping te wachten. Dit keer zonder bepakking, iets verder met onderweg een aantal kleine hindernissen. Het eindpunt was een kampeerterrein waar overnacht zal gaan worden.
Na het opzetten van de tenten volgde er een heerlijk avondmaaltje wat de deelnemers in tweetallen zouden gaan bereiden. Vanaf jongs af aan leren onze clubleden goed samen te werken wat met name heel belangrijk is tijdens dit soort oefeningen. Elkaar helpen waar nodig, en op elkaar te letten.
Na de maaltijd stond het laatste onderdeel van de dag op het programma; een verkenning richting een verlaten gebouw.
De jongere deelnemers zijn vanaf dit punt teruggebracht met de auto’s en de oudere deelnemers kregen nog een klein toetje in de vorm van een wandeling terug naar het kamp.
De laatste dag stond merendeels in het teken van de terugreis maar ook hier zijn we nog op patrouille geweest naar een verlaten pand. Het is immers zo, dat België vol staat met allerlei verlaten gebouwen.
Al met al een zeer geslaagde oefening en alle jongens zullen nog lang napraten over dit onvergetelijke avontuur.
Foto’s ©Harald Janischka

Share this post

Geef een reactie