Geschiedenis

De Patrouille geschiedenis

 

In 1963 bedacht Piet Wubs, de oprichter van de Bospatrouille 74 te Dieren, dat het leuk zou zijn om met een aantal vrienden indiaantje te gaan spelen in het bos. Regelmatig kwam het gezelschap dat aanvankelijk bestond uit zes leden bij elkaar om hutten te bouwen en met pijl en boog door de bossen rondom Dieren te rennen. Na drie jaar besloot Piet Wubs, geïnspireerd door het boek “Verkennen voor jongens” van Baden Powell om zijn ideeën grootschaliger vorm te geven. Zo ontstond de Bospatrouille 74.

‘’Want, het is immers zo dat wij patrouilleren in het bos’’ zei Piet altijd.
De naam Bospatrouille komt vanuit de Donald Duck, Kwik, Kwak en Kwek zaten bij de Wood patrol, naar het Nederlands vertaald Bos patrouille

Major Piet knutselde toen ook met zendertjes en hij had een zendertje gemaakt die hij “radio seventien four” (74)  noemde, dat klonk mooi. Deze was op de radio’s in de buurt te horen.

Toen hij de verkennersgroep een naam moest geven werd het Bospatrouille ( uit de Donald Duck) en 74 van zijn radiozendertje.

Sinds de oprichting hebben al honderden jongens, jong en oud, veel plezier beleefd aan de leerzame activiteiten van de Bospatrouille.

In 2002 is er de Stichting Bospatrouille opgericht die de belangen van de onafhankelijke en zelfstandige club behartigt.

Door een tragisch verkeersongeval is er in 2012 een einde gekomen aan het leven van Piet Wubs.
Piet Wubs is van 1966 tot aan zijn overlijden vol overgave Patrouilleleider geweest.

Het stokje werd kort hierna overgedragen aan Harald Janischka, die vijf jaar lang het levenswerk van Piet in goede banen heeft geleid.

Medio 2017 tot medio 2022, heeft Bert van der Veen de rol Patrouilleleider op zich genomen.
Roy heeft de rol van Bert overgenomen.

De Patrouille, inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke vereniging van +- 60 leden groeit vandaag de dag nog steeds. Met een boel vrijwilligers wordt de club, het levenswerk van Piet actief begeleid en zullen er nog vele clubmiddagen en activiteiten volgen.